Robotgressklippere har blitt et svært vanlig syn i norske hager de siste årene. Med en slik er du sikret en flott og kortklipt plen hele sommersesongen uten å gjøre noe som helst.
Den største ulempen med klipperne som har dominert markedet til nå, er at du må legge ut en begrensningskabel for å sette grensene for hvor klipperen skal kjøre. Det tar en del tid, samtidig som det kan være vanskelig å finne et eventuelt ledningsbrudd. Dersom du gjør endringer i hagen, kan det også hende du må flytte på kabelen.
Heldigvis går verden fremover, og i dag finnes det er forholdsvis godt utvalg av robotgressklippere som navigerer ved hjelp av GPS i stedet for den tradisjonelle begrensningskabelen. En del av dem gjør også bruk av kunstig intelligens og kameraer for å navigere og orientere seg. Med kamera blir robotgressklipperen blant annet enda flinkere til å oppdage hindringer og dyr. Det er imidlertid noen ting du skal være klar over før du setter kursen mot en butikk for å kjøpe deg en slik.
Passer ikke i alle hager
For det første må du finne ut om hagen din i det hele tatt er egnet. Som kjent krever GPS fri sikt mot himmelen for å kunne kommunisere med satellittene. For de fleste er ikke dette noe problem, men dersom du har trær som skygger for sikten kan det skape noen utfordringer. Dette er lurt å være klar over før du drar kortet i butikken.
Dekning og datapakker
Ulike gressklippere har ulike måter å sørge for god dekning i hele hagen. Enkelte modeller krever eksempelvis at du må sette ut egne signalstolper. Disse må ha fri sikt til ladestasjonen og må forsynes med egne batterier. Det er med andre ord en ekstra ting å passe på. At de må ha fri sikt til ladestasjonen passer dessuten ikke i alle hager.
Da de fleste gressklipperne kan styres med telefon, må de også ha kontakt med telefonen din. Dersom du er utenfor wifi-dekning brukes som regel mobilnettet for å kommunisere med telefonen, noe som gjør at det brukes data. Med enkelte gressklippere er datapakker inkludert, men kun for en begrenset periode. Det vil si at det kan påløpe kostnader til nye datapakker over tid.
Ulike måter å sette grenser
Selv om gressklipperen navigerer ved hjelp av GPS, må du fremdeles sette grenser for den. Dette gjøres på litt ulike måter. På noen gjør du alt i appen, andre krever at du må selv må kjøre klipperen rundt og mens noen enkelte bruker et kamera for å finne ut av det selv.